最新情報:
国名:
アラブ首長国連邦
対象者:
アル=ムラーとアル=ハマディ(男性)
期限:
2014年11月21日
配信日:
2014年10月20日
UA No:
256/2014

6月27日、アラブ首長国連邦(UAE)とサウジアラビアとの西部国境で2人のカタール人男性が拘束された。 彼らの行方について家族に情報が与えられていないので、UAE当局により強制失踪させられたものと思われる。2人は拷問や虐待を受ける恐れがある。

ユシフ・アブドラサマド・アル=ムラーさん(30歳)とハマド・アリ・ムハマンド・アル=ハマディさん(33歳)の2人は6月27日、カタールの首都ドーハを出発した。2人はそれぞれ自分の車を運転し、カタール南部を通過し、サウジアラビアを経由して、UAEの西部国境に到着した。 UAEの係官が2人を拘束したとカタール当局に目撃者が伝えた。2人とも今までに何度も、問題なくUAEに入国していて、今回なぜ逮捕されたのか、不明である。 逮捕されて以来、家族に何の連絡もなく、家族のほうからも連絡がとれない。

家族はカタールの領事部に調査の申し立てをした。UAE当局に照会はされたが、成果はなかったという。最近、家族は真相究明に向けて国連の協力を求めた。国連人権委員会は、「長期にわたる隔離拘禁は拷問の誘因となり、そのこと自体が『残虐あるいは非人道的または品位を傷つける処遇』、あるいは拷問の構成要素となる」と語った。

もっと読む

追加情報

ユシフ・アブドラサマド・アル=ムラーさんはカタールの内務省に勤務している。既婚で子どもはいない。 ハマド・アリ・ムハマンド・アル=ハマディさんは既婚で4歳の娘がいる。 彼はカタールの公安局に勤務している。家族は2人に何が起こったかを大変心配し、拷問や虐待を受けることを恐れているとのことである。2人は子どものころからUAEに普通に入国し、一度も警官や入国審査官に咎められたことはないと両親は語った。

アクションしてください。

アラビア語、英語、もしくは日本語で以下の内容のアピールを作り、ファックス(あるいはeメール)で、できるだけ早く送ってください。同じ内容のアピール例文が後に続きます。それをご利用ください。

• ユシフ・アブドラサマド・アル=ムラーさんとハマド・アリ・ムハマンド・アル=ハマディさんの消息を家族に開示し、拘束の法的根拠を説明するよう、当局者に求める
  • 2人が拷問や虐待を受けることがなく、自分で選んだ弁護士に速やかに接触し、必要な治療が受けられることを公的に保障するよう求める。
  • 彼らに明らかな犯罪の容疑があるならば、迅速に起訴するか、さもなければ、ただちに釈放するよう要請する。

President(大統領)
Ministry of Presidential Affairs
Corniche Road
Abu Dhabi, P.O. Box 280
ファクス: +971 2 622 2228
Email: ihtimam@mopa.ae
書き出し:Your Highness

Crown Prince of Abu Dhabi(皇太子)
Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan
Crown Prince Court Bainunah Street
Abu Dhabi, P.O. Box 124
ファクス: +971 2 668 6622
ツイッター: @MBZNews
書き出し:Your Highness

コピーの宛先
駐日UAE大使館
〒150-0036 東京都渋谷区南平台町9丁目10
電話:03-5489-0804
特命全権大使:サイード・アリ・ユーセフ・アル=ノウァイス 閣下
His Excellency Mr. Saeed Ali Yousef AL-NOWAIS

アピール例文

President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Corniche Road
Abu Dhabi, P.O. Box 280
↑ここに宛先を記入

Your Highness,
↑ここに書き出しを記入

I would like to express my deep concern about the enforced disappearance of two Qatari nationals. They are Yousif Abdulsamad Abdulghani al-Mullah, 30, and Hamad Ali Mohammad al-Hamadi, 33. Officials from the United Arab Emirates (UAE) detained them on 27 June on the UAE’s western border with Saudi Arabia. The UAE has subjected them to enforced disappearance, since they have withheld information about the men’s fate from their families. Both men are at risk of torture or other ill-treatment.

Would you please remind that the UN Commission on Human Rights has stated that “prolonged incommunicado detention may facilitate the perpetration of torture and can in itself constitute a form of cruel, inhuman or degrading treatment” or even torture?

I, therefor, urge you to disclose the whereabouts of Yousif Abdulsamad Abdulghani al-Mullah and Hamad Ali Mohammad al-Hamadi to their families and explain the legal basis for detaining them.

I also urge you to publicly guarantee that both men will be protected from torture and other ill-treatment and ensure that they are given prompt access to lawyers of their choice, and any medical attention they may require.

Last but not least, I urge you to ensure that the men are promptly charged with a recognizably criminal offence or else released.

Thank you very much for your prompt attention to this.

Sincerely yours,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入