2. あなたにできること
  3. 緊急行動(Urgent Action)
  4. 中国: 中国:天安門犠牲者追悼して有罪判決

中国:
中国:天安門犠牲者追悼して有罪判決

最新情報:
2019年4月26日 (更新情報)
更新履歴:
2017年5月22日 (更新情報)
2016年7月22日 (更新情報)
2016年6月28日
国名:
対象者:
陳兵(男性)
期限:
2019年7月30日
配信日:
2019年4月26日
UA No:
138/2016

四川省の活動家、陳兵(Chen Bing)さんは4月4日、天安門事件記念の白酒(中国でよく飲まれている酒)を製造・宣伝した行為が騒動挑発罪にあたるとして、懲役3年6カ月の判決を受けた。同じ罪に問われた符海陸(Fu Hailu)さん、張隽勇(Zhang Junyong)さん、羅富誉(Luo Fuyu)さんの3人は、懲役3年6カ月、執行猶予3年または4年付きだった。4人は逮捕後、約3年間勾留されてきた。

起訴状によると、4人は2016年5月、白酒とボトル、ラベルなどを入手し、天安門事件を想起させる白酒を製造し、ネットで販売した。白酒のラベルには「銘記八酒六四--中国北京」と記されてあった。中国語で「酒」の発音は「九」の発音と同じだ。つまりこのラベルは「八九六四」、つまり軍事弾圧があった1989年6月4日と読めるのだ。5月から6月にかけて、4人は公安に拘束され、空のボトル900本とボトルキャップ900個が押収された。

陳さんは、罪を認めなかったために実刑になったものと言われている。執行猶予付きの3人は、自由の身にはなるが、執行猶予期間中は、その発言を厳しく監視され、事実上自由な発言を封じられることになる。

もっと読む

追加情報

1989年4月、当初、中国共産党の胡耀邦(Hu Yaobang)元総書記の死を悼み、北京に集まった大学生たちらのデモが、中国全土に急速に広まった。学生たちは、公務員の汚職撲滅や政治・経済の改革を求めた。この要求は、一般市民からも広く支持された。

これに対して当局は、デモ参加者に解散を求めたが、応じる気配がなかったため、緊張が高まり、5月20日に戒厳令が敷かれた。その2週間後の6月3日、重装備の部隊と装甲車が北京市内に入った。部隊は、天安門広場に集まったデモ参加者の排除に乗り出し、多数の人びとを射殺し、翌日、デモ隊を制圧した。

アクションしてください。

英語または中国語で以下の当局への要請事項を盛り込んだ下の要請文を航空書簡(全世界90円)、ファックス、メールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。ご自身で要請文を作成されても結構です。

• 表現の自由の権利を行使したにすぎない陳兵さんを即時無条件に釈放する。
  • 収監中、暴力的扱いを受けないこと、家族や弁護人との自由な面会を認める。

要請例文

President of the People’s Republic of China
Xi Jinping

Zhongnanhai
Xichangan’jie
Xichengqu, Beijing Shi 100017
People’s Republic of China
Email: english@mail.gov.cn

Dear President Xi,

Sichuan activist Chen Bing was sentenced to three and a half years on 4 April 2019 after he and three other activists – Fu Hailu, Zhang Junyong and Luo Fuyu – were convicted of “picking quarrels and provoking trouble” for producing and promoting their own baijiu (a popular Chinese liquor) that commemorated the 27th anniversary of the Tiananmen crackdown. Fu Hailu, Zhang Junyong and Luo Fuyu were each given suspended sentences on 1- 3 April. All of them have been detained for nearly three years. They were originally charged with “inciting subversion of state power”.

According to the indictment, the activists used the labels and the “commemoration wine” (jinian-jiu) to “promote the June 4th incident on the internet”. Chen Bing, Zhang Junyong and Luo Fuyu spent 9000 yuan (US$1300) to buy the wine, bottles and bottle caps in a supermarket in Sichuan and used the labels which translate into “Remember, Eight Liquor June 4” (mingji bajiu liusi) echoing the date of 4 June 1989 and “27-year-old private reserve, not-for-sale”. Between 28 May and 21 June 2016, public security officers detained the four activists and found 900 sets of empty bottles and bottle caps.

Chen Bing’s friends believe that Chen Bing is the only one among the four activists who was not given a suspended sentence because he did not admit to the offence. However, although Fu Hailu, Zhang Junyong and Lu Fuyu were each sentenced to three years imprisonment, suspended for five years and four years respectively, they will be effectively silenced during the suspended sentence period, according to the previous experiences of detained activists.

Therefore, we call on you to:

• Immediately and unconditionally release Chen Bing as he only exercised his right to freedom of expression, which is protected both by international conventions that the Chinese government signed and the PRC Constitution;
  • Ensure that Chen Bing is not subjected to any torture or other ill-treatment and has regular and unrestricted access to and is able to communicate with a lawyer of his choice and his family members, without interference unless justified in line with international human rights law.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

このページをご覧になった方へのお勧め