最新情報:
国名:
トルコ
対象者:
アハメト・アルタン(男性)
期限:
2020年1月 7日
配信日:
2019年12月 5日
UA No:
166/2019

国家転覆未遂の罪で実刑10年半という判決を受けた後、控訴中の11月4日に保釈されていた作家アハメト・アルタンさんに対し、裁判所は11月12日に再収監を命じた。アルタンさんは、表現の自由を行使しただけであり、即時無条件に釈放されなければならない。

作家のアルタンさんは、新聞の編集の仕事も行い、政府に批判的な立場を取ってきた。2016年のクーデターの首謀者とされたイスラム教指導者ギュレン師の信奉者とも、仕事の一環で接触していた。それだけのことで2016年9月、クーデターを支持したとして起訴された。

アルタンさんは、クーデターの前日、テレビの国内政治の討論番組に出演した。当局は、この番組の中でアルタンさんがクーデターに参加する人たちに「サブミリナル・メッセージ」を送ったと言い張った。

2018年2月、証拠不十分にもかかわらず、憲法秩序転覆未遂で終身刑を言い渡されたが、今年7月の最高裁では、有罪判決が破棄され再審が命じられた。11月4日のやり直し裁判で実刑10年6カ月の判決を受けたが、再び控訴したため、出国禁止の条件で保釈されていた。

アルタンさんはこの3年間、まったく身に覚えがないとして容疑を終始一貫否定してきた。政府に批判的だというだけで罪に問われているのであり、即時無条件で無罪放免にされるべきだ。

アクションしてください。

英語で以下の当局への要請事項を盛り込んだ下の要請文を航空書簡(全世界90円)、メール、ファックスのいずれかで送ってください。

• 表現の自由を行使しただけで罪に問われているのであり、即時無条件で釈放にすべきだ。

要請例文

Mr Abdülhamit Gül
Minister of Justice

Adalet Bakanlığı
06659 Ankara, Turkey
Fax: +90 312 417 71 13
Email: info@adalet.gov.tr

Dear Minister,

I am writing to you regarding the re-arrest of novelist Ahmet Altan on 12 November, eight days after he was released from over three years of prison detention.

Ahmet Altan was first detained and remanded in prison in September 2016. He was prosecuted for his alleged support for the 2016 attempted coup to overthrow the government solely based on his journalistic work critical of the government and contacts with alleged followers of the religious cleric Fethullah Gülen, whom the government holds responsible for the coup attempt. In February 2018 Ahmet Altan was sentenced to life in prison without the possibility of parole for ’attempting to overthrow the constitutional order’, despite an alarming lack of evidence of any internationally recognizable crime. Ahmet Altan appealed the verdict and on 5 July 2019 the Supreme Court of Appeals decided to overturn his conviction and ordered a retrial. On 4 November, the Istanbul Heavy Penal Court No. 26 convicted Ahmet Altan and sentenced him to 10-and-a-half years in prison on the basis of the same evidence that had seen him convicted at the first trial – his writing and comments that are critical of the government. The court ruled that he be released pending his appeal, with an international travel ban.

The prosecutor appealed the court’s decision to release Ahmet Altan arguing that he poses a flight risk and that he showed no remorse. Although the court’s decision that he would be re-arrested, was leaked to pro-government media, he remained at his home and was detained there, demonstrating he had no intention of ‘fleeing’. He has consistently rejected the charges for which the prosecution has failed to provide any credible evidence.

I urge you to release Ahmet Altan immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience jailed solely for exercising his right to freedom of expression.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入