最新情報:
国名:
イラク
対象者:
ザイド・モハンメド・アビド・アルカファジ(男性)
期限:
2020年1月20日
配信日:
2019年12月17日
UA No:
170/2019

カメラマン、ザイド・モハンメド・アビド・アルカファジさん(22才)が12月6日、イラクのバグダッドの自宅前で何者かに拉致された。家族が警察に通報すると、捜査を約束した。しかし、これまで、同様の事件で当局が動いたためしがなかった。

イラクでは10月1日以来、高い失業率やはびこる汚職に抗議して、活動家、弁護士、ジャーナリスト、一般市民らの大規模なデモが発生してきた。当局は、催涙ガスなどの不法で過剰な力でデモを鎮圧し、少なくとも死者400人、負傷者1万8000人を出した。

そんな中、アルカファジさんは連日、バグダッドのタハリール広場でデモの様子を撮影した。帰宅するときは、デモに参加した友人が自宅まで車で送ってくれた。拉致をほのめかす脅しを受けていたということもあった。ただ、家族は、アルカファジさんが脅されていたことを知らなかった。アルカファジさんだけではない。この2カ月間、多くのジャーナリストや活動家が、脅迫や暴力を受けたり、連れ去られたりしてきた。しかし、当局は、捜査に乗り出すことはなかった。拉致事件には、治安部隊の関与が疑われており、警察は動けないと思われる。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ要請文を航空書簡(全世界90円)またはメールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。

• 国際人権法に従って、イラク当局はあらゆる手段を使ってアルカファジさんの拉致事件を捜査し、一刻も早く身柄の安全を確保する。
  • 適宜、あるいは定期的に捜査の進展状況を家族に知らせる。

要請文

Dr. Yassin Taher al-Yassiri
Minister of Interior
Al-Kailan neighbourhood behind Al-Shaab Stadium
Baghdad
Iraq
Email: infor@moi.gov.iq

Dear Minister Yassin Taher al-Yassiri,

On 6 December, a few minutes after 4am, four men in a 4x4 car abducted 22-year-old photographer Zaid Mohammed Abid al-Khafaji from the doorsteps of his house in Baghdad, Iraq. The four men, dressed in civilian clothes and not masked, were seen on CCTV footage captured from cameras outside Zaid’s house. The local authorities have launched an investigation but his whereabouts remain unknown to this day.

Zaid Mohammed Abid al-Khafaji has been going to Baghdad’s Tahrir Square to take photographs of the mass protests every day since they broke out on 1 October. Every night/early morning, he is dropped off by his friend at his house in Baghdad’s al-Qahera neighborhood after attending the protests. Zaid’s family is not aware of him having received any threats prior to his abduction.

Since the beginning of the mass protests across the country, many journalists and activists have been threatened and targeted. Authorities have failed to carry out independent and impartial investigations into the abuses committed against activists, journalists and other protesters. There is evidence that security forces maybe involved in the campaign to intimidate and silence protesters, activists and journalists.

I call on you to urgently use all resources at your disposal to find Zaid Mohammed Abid al-Khafaji and secure his safe return to his family, immediately investigate his abduction, in accordance with Iraq’s obligations under international human rights law and keep his family informed of developments in the investigation on a regular basis and in a timely manner.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入