最新情報:
2021年2月25日 (更新情報)
更新履歴:
2021年1月27日 (更新情報)
2020年8月28日 (更新情報)
2019年3月 2日 (更新情報)
2018年4月 9日
国名:
対象者:
余文生(男性)
期限:
2021年4月30日
配信日:
2021年2月25日
UA No:
019/2018

Beijing human rights lawyer Yu Wensheng国家転覆扇動などで実刑4年を受けた人権派弁護士の余文生(Yu Wensheng)さんは1月26日、江蘇省の徐州市拘置所から南京刑務所に移された。南京は北京の自宅から1000キロ離れている。2月5日、移されたことを知って駆けつけてきた妻と30分間ビデオ通話で話すことができた。居室の環境はいくぶん良くなったが、必要な治療はまだ受けられず、栄養失調の兆候が続いているという。2年間の勾留中、4本の歯を失い、右手は神経が麻痺して文字を書けなくなった。このまま放置されると体調の悪化はさらに進むと思われる。余さんは、表現の自由の権利を行使しただけで拘束されている。当局は、余さんを即時無条件で釈放すべきだ。

余さんは、中国でよく知られた人権派弁護士で、人権侵害を受けた被告の弁護を数多く引き受けてきた。共産党による統治そのものも批判した。2014年、香港の民主化運動を支援して2カ月間拘束され、2017年、全体主義を強化する習近平主席を批判する公開書簡を送り、弁護士資格を剥奪された。

そして、2018年1月に再び拘束され、昨年6月、国家転覆扇動罪で実刑4年、政治的権利剥奪3年の有罪判決を言い渡された。余さんは控訴し、昨年12月27日、高級法院から控訴を退ける通知を受け取った。釈放日は、2022年3月1日とされている。

この3年間、余さんの妻は、夫の釈放を求めて必死に闘ってきた。北京の自宅から800キロ離れた徐州市で勾留されていた夫に会うために当局と粘り強く交渉した。その結果、妻も当局の監視や嫌がらせ、出頭命令や拘置、移動制限の対象となった。この国では、人としての権利を求めて当局に訴えると、徹底した監視や嫌がらせ、脅迫を受ける。

余さんは、2021年度のマーティン・エナルス賞の最終候補者に名が挙がっている。同賞は、危機にある活動家を擁護し支援をしている。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ要請文を郵便で、できるだけ早く送ってください。

• 食事や医療の面で余さんへの十分な対応を保障する。
  • 収監中の家族や弁護人の面会を無条件に認める。
  • 表現の自由を行使しただけでの投獄であり、即時無条件に釈放する。

要請文

Director Zhu Yonghong
Nanjing Prison
9 Ning Shuang Lu, Yuhuatai Qu,
Najing City, Jiangsu Sheng, 210012
People’s Republic of China

Dear Director Zhu:

I am writing to express my grave concern for the health of Yu Wensheng (余文生), a human rights lawyer sentenced to four years' imprisonment and deprivation of political rights for three years on the charge of “inciting subversion of state power” (煽动颠覆国家政权罪) for peacefully expressing his right to freedom of expression. First arrested in 2018, Yu’s health has dramatically deteriorated due to poor conditions and alleged torture and other ill-treatment while in detention.

I am relieved to learn that Yu Wensheng was granted a 30 minutes video call with his wife on 5 February 2021, the first since being transferred to your facility from Xuzhou City Detention Centre. Yu shared that the condition at Nanjing Prison are better; however, he said he has yet to receive medical attention for his teeth, arms and hands. His wife further expressed concern that Yu was still showing signs of malnutrition.

Since being detained, Yu had lost four teeth and his right arm is weak due to nerve damage which makes it impossible for him to write. I am afraid that if Yu does not get the immediate medical care that he so desperately needs, his condition will further deteriorate and result in permanent damage.

Yu Wensheng is a prisoner of conscience detained and sentenced solely for peacefully exercising his right to freedom of expression.

I therefore call you to:

• Ensure that Yu Wensheng has access to adequate food, health care and prompt access to medical attention;
  • Ensure Yu Wensheng has regular, unrestricted access to a lawyer of his choice and his family and while in detention, he is not subjected to torture or other ill-treatment;
  • Release Yu Wensheng immediately and unconditionally, as he is imprisoned solely for peacefully exercising his human right to freedom of expression.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む