最新情報:
国名:
パキスタン
対象者:
モハメッド・イドリス・ハタック(男性)
期限:
2020年6月12日
配信日:
2020年5月 7日
UA No:
159/2019

アムネスティに情報を提供したこともある人権活動家のモハメッド・イドリス・ハタックさん(58才)が、昨年11月、当局に連れ去られて以来、音信不通が続いている。当局に強制失踪され、どこかに拘禁されていると思われる。ハタックさんには糖尿病の持病があり、コロナ禍の中、過密な収容所に入れられていれば、感染し重症化するリスクが高い。

ハタックさんは長年、アムネスティをはじめとしたNGOの人権活動に関わってきた。北西部のハイバル・パフトゥンハー州での武力衝突で多数の犠牲者が出たとき、人権侵害や人道危機の状況を調べたこともあった。一方で、人権活動家の強制失踪は、パキスタンの人権状況に暗い影を落としてきた。

昨年11月13日、ハタックさんはレンタカーでイスラマバードから自宅へ向かう途中、休憩所で4人グループに覆面をかぶせられ、運転手と共に拉致された。2日後、運転手が釈放されてから、家族は、ハタックさんが強制失踪させられたことを知った。

治安当局による懲罰的手段の中でも、強制失踪は特に残酷だ。残された家族にとって、行方も生死も分からないことほど耐え難いことはないからだ。パキスタンでは、強制失踪が、軍事政権への批判や反対を抑え込む手段になっている。政府の調査委員会が発表した未解決の強制失踪事件は、昨年6月末現在、2,141件もあった。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ下の要請文をファックスまたはメールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。

• ハタックさんの居場所を明らかにする。直ちに解放するか、そうでなければ、逮捕が合法か違法か、一般の裁判所で審判にかける。

要請文

Minister Shah Mahmood Qureshi
Foreign Office
Fax: +92 51-9207600
Spokesperson.office@mofa.gov.pk
@SMQureshiPTI

Your Excellency Minister Shah Mahmood Qureshi,

I write to you out of extreme concern for the life and safety of Muhammad Idris Khattak, a 56-year-old human rights defender and a former consultant with Amnesty International, who is believed to have been forcibly disappeared more than half a year ago by men in plain clothes on 13 November.

Mr. Khattak is a human rights defender and independent researcher, who has documented human rights violations faced by pple in Khyber Pakhtunkhwa and the former Federally Administered Tribal Areas.

I found it distressing to learn that Mr. Kattak is a patient of diabetes, who requires daily medication. As the conditions of his detention remain unknown, and in light of the current global COVID-19 pandemic, I fear that his health and wellbeing are at even greater risk.

Few punishments are as cruel as enforced disappearances and not knowing the whereabouts and fate of their loved one is a source of immense pain and anguish for Mr. Khattak’s family. Enforced disappearances have long been a stain on Pakistan’s human rights record. As of 30 June 2019, Pakistan government’s Commission of Inquiry on Enforced Disappearance has 2,141 cases unresolved.

I call upon your government to immediately disclose the whereabouts of Idris Khattak to his family, and either immediately release him or ensure that he is brought promptly before a judge in a civilian court to rule on the lawfulness of his arrest or detention.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む