最新情報:
2020年6月 4日 (更新情報)
更新履歴:
2020年5月 7日
国名:
パキスタン
対象者:
ムハンマド・イドリス・ハタック(男性)
期限:
2020年7月27日
配信日:
2020年6月 4日
UA No:
159/2019

Muhammad Idris Khattak人権活動家で研究者ムハンマド・イドリス・ハタックさん(56才)は、昨年11月から消息を絶ち、連絡が取れないままである。当局に拉致され、その所在が隠ぺいされる強制失踪のおそれがある。糖尿病を患っているため、新型コロナ禍での体調悪化や拷問や虐待が特に心配されている。ハタックさんは、アムネスティをはじめとした国際人権NGO のコンサルタントをしながら、何年にも渡り、ハイバル・パフトゥンハー州はじめ旧連邦直轄トライバルエリアでの人権侵害や人道的危機を幅広く調査・報告してきた。この人権活動で当局に狙われていたおそれがある。

昨年11月、イスラマバードから車で帰宅途中、何者かに車を止められ、運転手と共に連れ去られた。2日後に解放された運転手が、娘たちに父親が拘束されていることを知らせた。

所在も安否も分からない強制失踪ほど家族や関係者に残酷なものはなく、ハタックさんの家族の心痛と苦悶は計り知れない。

強制失踪は、長年に渡りパキスタンの人権状況における恥部になっている。

政府の強制失踪調査委員会によれば、昨年6月末現在の未解決強制失踪事件は2,141件ある。

パキスタンでは、強制失踪が軍への批判を封じる手段として使われてきた。その対象となる個人やグループは、シンド人、バロチ人、パシュトゥーン人、シーア派コミュニティ、政治活動家、人権擁護活動家、国家主義的集団、武装集団などだ。

アクションしてください。

英語で当局への次の要請事項を盛り込んだ要請文をファックスかメールのいずれかでできるだけ早く送ってください。

• ハタックさんの居場所を速やかに家族に伝える。
  • 解放するか、逮捕と拘束の合法性について一般の裁判所の審判を仰ぐ。

要請文

Prime Minister Imran Khan
Prime Minister’s Office
Tel:+92 51-9045265
Fax: +92 51-9215519
info@pmo.gov.pk
@ImranKhanPTI

Your Excellency Prime Minister Imran Khan,

I write to you out of extreme concern for the life and safety of Muhammad Idris Khattak, a 56-year-old human rights defender and a former consultant with Amnesty International, who is believed to have been forcibly disappeared more than half a year ago by men in plain clothes on 13 November 2019.

Mr. Khattak is a human rights defender and independent researcher, who has documented human rights violations faced by people in Khyber Pakhtunkhwa and the former Federally Administered Tribal Areas.

It is distressing that there is no way to know if Mr. Khattak, a patient of diabetes who already requires daily medication, is being protected from the COVID-19 outbreak.

You have previously shown your support for the families of enforced disappearances, even joined them during demonstrations. His daughters Shumaisa and Talia are terrified that the worst has happened to their father.

Few punishments are as cruel as enforced disappearances and not knowing the whereabouts and fate of their loved one is a source of immense pain and anguish for Mr. Khattak’s family. Enforced disappearances have long been a stain on Pakistan’s human rights record. As of 30 June 2019, Pakistan government’s Commission of Inquiry on Enforced Disappearance has 2,141 cases unresolved.

I call upon your government to immediately disclose the whereabouts of Idris Khattak to his family, and either immediately release him or ensure that he is brought promptly before a judge in a civilian court to rule on the lawfulness of his arrest or detention.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む