最新情報:
国名:
チャド
対象者:
バラダイン・バーデイ・ターギオ(男性)
期限:
2020年4月24日
配信日:
2020年2月22日
UA No:
007/2020

チャドの人権団体代表のバラダイン・バーデイ・ターギオさんが、1月24日に自宅で逮捕された。国家安全保障局に連れて行かれたと見られているが、所在はわからない。過去にこの諜報機関の係員に拷問や虐待を受けた例があることから、ターギオさんが、同じ目に合わないか懸念される。

行方がわからず、面会ができない状態は、強制失踪に当たり、国際法に違反する。2017年に採決された法令により、諜報機関は、「被疑者が法に基づき、実際あるいは潜在的に危険な存在である場合は、被疑者を逮捕、拘束する」ことができる。一方で、被告は、逮捕後48時間以内に裁判官に引き合わせなければならず、勾留期間の延長は、1回のみと定められている。

ターギオさんは、法廷には全く現れておらず、拘束期間も限度の4日を超過している。国際人権法では、拘束された人は逮捕後、迅速に裁判官に引き合わされ、拘束理由の正当性を検証する機会を与えられるよう定められている。

ターギオさんは、2006年に設立されたチャド人権団体の代表を務める。2018年11月には、非常事態宣言下にあったチャドのティベスティ山地北部地域の人権状況について、デビー大統領に公開書簡を出したことで知られている。

逮捕2日前の1月22日、フェイスブックに大統領について、「健康状態は深刻で、フランスの病院に入院しなければならないようだ」と投稿した。

国家安全保障局は、1982年から1990年にかけて4万人の命を奪った情報治安委員会(DDS)に代わって設立された機関で、人権侵害を助長する権限や組織構造、対応などの面でDDSと共通する。国家安全保障局には絶大な権力と権限が与えられているため、政権に批判的な人物の迫害も可能になる。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ要請文を航空書簡(全世界90円)またはメールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。

現在、国際郵便の引受が一時停止されているため、航空書簡ではなくメールで送ってください。

• ターギオさんを即時無条件に釈放する。
  • 拘束中に暴力的扱いを受けないよう保障する。
  • 家族との面会を認める。

要請例文

Mr Idriss Deby Itno
President of the Republic of Chad

Présidence de la République du Tchad
BP 74
N’Djamena
TCHAD

Email: contact@presidence.td

Your Excellency,

I am writing to you about the case of Baradine Berdei Targuio.

Baradine Berdei Targuio is the president of the Chadian Human Rights Organisation. On 24 January 2020, he was arrested at his house by masked and armed individuals, in front of his wife and children, and reportedly taken to the National Security Agency (ANS). He has not been heard from since. His family have not seen him since and have not been able to make contact with him. Arrest and detention in this manner constitutes an enforced disappearance and is unlawful under international human rights law.

Chad’s Criminal Procedure Code provides that defendants should be brought before a court within 48 hours following arrest, renewable only once, or else released. Baradine Berdei Targuio has not been brought before a court at all, and the maximum detention of four days has been exceeded. International human rights law requires that a detained person is brought promptly before a court after their arrest, and has the opportunity to challenge their detention.

In this regard, I ask you to immediately and unconditionally order the release of Mr Baradine Berdei Targuio. In the meantime, I ask you to ensure that he is protected from torture and other ill-treatment and he has access to his family and lawyers.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む