最新情報:
2020年5月 7日
国名:
対象者:
ナジズ・モハメッド(男性)
期限:
2020年6月 8日
配信日:
2020年5月 7日
UA No:
063/2020

Nagyz Muhammedカザフ人の作家、ナジズ・モハメッドさんは、2018年3月に中国の新疆ウイグル自治区で逮捕された。カザフスタンを訪れた直後のことだった。約10年前、カザフスタンの独立記念日に友人たちと夕食をしたことで「国家分離主義」の罪に問われ、実刑7年の判決を宣告された。

家族が2018年12月に情報提供者から聞いた話によると、尋問中に受けた拷問で著しく体調を崩したため教育施設に送られたらしく、その後、容体が良くなると強制収容所に送られたという。

逮捕後、本人から連絡がなく、2019年初めにやっと、当局から逮捕についての正式な通知を受け取った。しかし、その後、当局から所在や裁判、判決などについての連絡はなく、モハメッドさんが無事なのかすらわからず、家族は不安な日々を過ごしてきた。

裁判が秘密裏に行われたこと、また、本人が希望する弁護士との接触を許されていなかったことも、懸念される。

モハメッドさんの現在の状況や所在に関する情報が一切得られず、尋問中に受けたとされる拷問後の体調も大変気がかりだ。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ下の要請文を駐日大使に郵送にてできるだけ早く送ってください。

• 所在を明らかにし、家族や弁護人との面会を認める。
  • 国際法上の犯罪行為を犯した証拠がなければ、即時無条件に釈放する。

要請文

駐日中華人民共和国大使館
〒106-0046東京都港区元麻布3丁目4-33
中華人民共和国駐日本国特命全権大使
孔鉉佑閣下

Dear Kong Xuanyou;

I write to express my concern for Nagyz Muhammed, a Kazakh who worked as a writer in Altay’s State Intangible Cultural Heritage Office in Xinjiang. He is also a member of the Xinjiang Writers Association.

In early 2018, Nagyz Muhammed travelled to Almaty, Kazakhstan, to stay with relatives after undergoing heart surgery in Urumqi. In March 2018, his colleague in China asked him to get back to work urgently. Returning to Altay later that month, Nagyz Muhammed was summoned to the local police station and questioned about his last visit to Kazakhstan. No contact has been made with him since.

In December 2018 his family was told by a source that, reportedly as a result of being tortured during an interrogation, Nagyz Muhammed’s health had deteriorated so significantly that he was sent to a “transformation-through-education” centre. His family members learned from the same source in the first half of 2019 that he was sent to a detention centre once his condition improved.

It is distressing to learn that, after nearly a year of uncertainty, Nagyz Muhammed’s family only received official notification about his arrest in early 2019. No additional official information has since been provided.

His family were told by a source in April 2020 that Nagyz Muhammed had been convicted of “separatism” and sentenced to seven years’ imprisonment in connection with a dinner he attended with friends on Kazakhstan Independence Day about a decade ago. I am deeply concerned about reports that the trial was conducted in secret and that Nagyz Muhammed was not allowed access to a lawyer of his choice.

Without any information about his current condition or whereabouts, I am deeply concerned about Nagyz Muhammed’s wellbeing, especially given the reports of the torture that he endured in 2018.

I call on you to release Iminjan Seydin immediately and unconditionally, unless there is sufficient credible and admissible evidence that he committed as internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards.

I call on you to:

• Disclose Nagyz Muhammed’s whereabouts, allow him access to his family and a lawyer of his choice, and ensure he is not subjected to torture and other ill-treatment;
  • Release Nagyz Muhammed immediately and unconditionally, unless there is sufficient, credible and admissible evidence that he committed as internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む