最新情報:
2020年5月18日
UA No:
074/2020

Chen Mei 陳玫(Chen Mei)さんと知人2 人を含む3人が4月19日、警察に連行された。新型コロナに関連する公開情報を収集していたことに関連する拘束と見られている。陳さんらの所在や安否については何の情報もない。拷問や虐待を受けていないか懸念される。

陳玫さんは、2018年に蔡偉さんと唐さんの協力を得て、端點星計劃(Terminus2049)という公開情報を収集するサイトを開設した。目的は、主要報道機関やソーシャルメディアから国の検閲で削除された記事を保存しておくことにある。これまでに、コロナ関連の記事を含む数百の記事を保管してきた。

連行されてから数日後、知人2人の家族に警察から連絡が入った。2人は、騒乱挑発の容疑でどこかで軟禁されている模様だ。陳さんも同様の状況だと思われる。

陳玫さんらは、単にコロナに関する情報を収集し、保存していただけだ。情報に関する自由は、世界人権宣言で謳われている表現の自由の権利に不可欠な権利だ。

中国でパンデミックが発生して以来、記者が連行されたり、国の危機対応を批判して嫌がらせを受けたりすることが多発し、気がかりな状況になっている。今、世界のパンデミックから得られる教訓があるとすれば、情報の恣意的制限や議論の封じこめは、コロナ問題の解決には何の役にも立たないし、それどころか、市民がウイルスから身を守ることをできなくしてしまいかねないということだ。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ下の要請文を航空便(運行中とされています)またはメールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。

• 国際法が定める犯罪を犯したことを示す明確な証拠がなければ、即時無条件に釈放する。
  • 勾留中は、暴力的扱いをしないこと、また家族や弁護人との無制限な面会を認めること。

要請文

Director Wang Xiaohong
Beijingshi Gong’anju
9 Dongdajie, Qianmen
Dongchengqu, Beijing Shi 100017
People Republic of China
Fax: +86 10 85222823

Dear Director Wang:

I am writing to express my concern about human rights defender Chen Mei (陈玫), who was taken away by the police on 19 April 2020. Chen Mei is one of three contributors to Terminus2049 (端点星计划) who were arrested that day. While the families of the two other individuals have received some basic information about their arrest, Chen’s family have yet to receive any details about his current status.

It is worrying to learn that Chen Mei seems to have been arrested simply for collecting and archiving public information about COVID-19. As I am sure you are aware, freedom to information is an integral part of the right to freedom of expression as recognized in Article 19 of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR).

Since the outbreak of the pandemic in China, there have been worrying reports of independent journalists being taken away by the police and harassment of citizens who openly criticized the government’s handling of the crisis. If there is one lesson from the ongoing global COVID-19 pandemic, it is that arbitrarily limiting access to information and shutting down debate serves no public health purpose and can, on the contrary, have serious consequences for people’s ability to protect their health.

With no access to a lawyer, or any information about Chen Mei’s whereabouts, I am gravely concerned that he is at risk of torture and other ill-treatment.

I therefore call on you to:

• Release Chen Mei immediately and unconditionally unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards;
  • Pending his release, ensure that Chen Mei has regular, unrestricted access to family and lawyers of his choice and is not subjected to torture and other ill-treatment;

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む