最新情報:
2020年10月 6日 (更新情報)
更新履歴:
2020年7月 2日
国名:
ロシア連邦
対象者:
タチアナ・レヴァ(女性)
期限:
2020年12月31日
配信日:
2020年10月 6日
UA No:
077/2020

ロシア連邦の南、ヴォルゴグラード州の医師タチアナ・レヴァさんは、病院側に防護具の不足などへの対応を求めたことで、報復にさらされる日々が続いている。7月に懲戒処分を受けたことへの不服を申し立てた裁判では敗訴し、控訴した。懲戒処分を受ければ、職を失いかねない。また、経営陣批判が名誉毀損にあたるかどうかで、一旦は訴追しないという決定がなされたにもかかわらず、地方検察庁は、その決定を認めなかった。

集中治療室の医師レヴァさんは、防護具など感染対策不足に対する改善を病院幹部に繰り返し訴えてきた。患者を守るべき立場の医師として、言うべきことを言ってきたというだけで、病院側から懲戒免職を受けるおそれがある。

警察は、病院内捜査でレヴァさんの主張の一部は、事実であることが裏付けられたとして、名誉毀損による訴追手続きをしないと決め、訴追の可能性を何度も否定した。にもかかわらず、地方検察庁は、この決定を覆した。訴追をすべきか否か、再捜査するという。

医療の最前線で働くレヴァさんは、職務を遂行するために率直に意見を言ってきた。この表現の自由の権利を行使しただけで、今回、報復を受けている。感染拡大と闘い、患者の健康を可能な限り守りぬくために問題を公にしただけだ。

アクションしてください。

英語で当局への次の要請事項を盛り込んだ要請文をファックス、メールのいずれかで、できるだけ早く送ってください。

• レヴァ医師に対する報復をやめさせる措置を早急に取り、捜査手続きを停止する。職務に専念し、自由に発言する権利を保障する。
  • COVID-19に関して、医療スタッフが万全の感染対策を取れるよう対応する。

要請文

Prosecutor of Volgograd Region
Denis Alekseevich Kostenko

Fax: +7 8442 310 388
Email: volgoproc@volgoproc.ru and smi@34.mailop.ru (media enquiries)
Online form (in Russian): https://epp.genproc.gov.ru/web/proc_34/internet-reception/personal-receptionrequest

Dear Prosecutor of Volgograd region,

Doctor Tatyana Revva, an intensive care unit doctor from Kalach-on-Don, is facing reprisals after repeated complaints to her hospital’s management about the shortage of personal protective equipment (PPE) for medical workers in the context of the COVID-19 pandemic. Tatyana Revva has suffered unjustified disciplinary measures for these and other work-related complaints, and could lose her job for simply exercising her right to freedom of expression and raising concerns about matters of public interest. She has been trying to take effective action to combat the spread of COVID-19 and ensure the highest attainable standard of health. I am appalled to learn that on 23 July a court rejected her civil claim against the hospital for imposing disciplinary measures on her. I am aware that she is appealing this decision.

Tatyana Revva received a letter from your office in July stating that some of the issues she had complained about had been confirmed by the hospital inspection conducted by the regional prosecutor’s office. However, the same letter also stated that the Kalachevsky District prosecutor’s office had overturned the decision of the district police not to initiate a criminal case against her under Article 128.1 of the Russian Criminal Code (“Libel”). The letter stated that the police had been ordered to conduct an additional pre-investigatory examination into whether criminal proceedings should be opened against her. The initial pre-investigatory examination was conducted following a complaint from the head doctor of Tatyana Revva’s hospital. At that time, the police refused multiple times to open a criminal case as they did not identify supporting grounds.

I urge you to take all necessary steps to end reprisals against Tatyana Revva. These should include a halt of the ongoing pre-investigatory examination, ensuring that she is able to perform her professional duties and exercise her right to freedom of expression, without obstruction or harassment. I also call on you to take steps to ensure health workers in the Kalach-on-Don hospital and other hospitals in Volgograd region are adequately protected in the context of COVID-19.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む