最新情報:
2021年3月31日 (更新情報)
更新履歴:
2021年1月13日
国名:
モロッコ/西サハラ
対象者:
マーティ・モンジブ(男性)
期限:
2021年6月30日
配信日:
2021年3月31日
UA No:
001/2021

昨年末から拘束されていた学者で人権活動家のマーティ・モンジブさんが3月4日、実刑1年の有罪判決を受け、即日、ハンガーストライキを開始した。モンジブさんは、慢性的心臓欠陥と糖尿病を抱えている。

モンジブさんはこの数年、通信傍受などによる不当な監視と裁判による嫌がらせを受けていた。昨年10月からは、マネーロンダリングや自身と家族の横領という2件のでっち上げの容疑で取り調べを受けていた。1月27日、公正で適切な裁判に必要な審問もなく、出廷することもなく、本人と弁護人欠席のまま、2件の罪で、実刑1年と罰金1万ディルハム(12万円)の刑を言い渡されていた。

また、2015年に研修会実施のために海外のNGOから資金を受け取ったとの容疑を捏造された。その後、裁判は5年間放置されたが、この間、モンジブさんは20回以上も出頭を命ぜられた。

昨年10月にマネーロンダリングと横領容疑で逮捕され、2015年の外国資金受理の容疑でも、この1月に裁判所のウェブサイトに載った。ここでも被告側に弁護する機会を与える審問の通告はなかった。

アクションしてください。

英語で当局への以下の要請事項を盛り込んだ要請文を郵便、ファックス、ツイッターで、できるだけ早く送ってください。

• モンジブさんは、表現の自由の権利を行使しただけであるため、即時無条件に釈放する。
  • 全ての容疑を破棄する。勾留中は、十分な医療体制を提供し、家族や弁護人と制限なく面会でき、虐待や暴力を受けることがないようにする。
  • 活動家の権利を保障し、支援する。

要請文

Head of Government Saad Dine El-Othmani
Palais Royal Touarga, Rabat 10070, Morocco
Fax: +212 53 7771010
Twitter: @ChefGov_ma

Your Excellency,

I am writing to express extreme concern about the deteriorating health of academic and human rights defender Maati Monjib and demand his immediate and unconditional release. Maati Monjib started an open hunger strike on 4 March to protest his arbitrary arrest on 29 December 2020 and his sentencing in absentia to one year in prison on 27 January 2021. Maati Monjib suffers a chronic heart condition and diabetes that put his life in serious danger if his hunger strike persists for longer. On 16 March, Maati Monjib had to be transferred to the prison’s health clinic after he fainted from the impact of the hunger strike. He has also visibly lost a lot of weight in a short period of time, according to his lawyer.

Maati Monjib was arbitrarily arrested from a restaurant in Rabat, on 29 December 2020, after being under a new investigation since 7 October 2020 on trumped up charges of money laundering and embezzlement against him and members of his family. While he was in pretrial detention, and without prior notification to him or his lawyers about the court hearing, the First Instance Court in Rabat sentenced him in absentia to one year in prison for a case dating back to 2015.

The Moroccan authorities had in 2015 brought bogus charges against Maati Monjib and six other defendants for their receipt of foreign funds from the non-governmental organization Free Press Unlimited to conduct training sessions for StoryMaker, a secure storytelling app for citizen journalists. The case remained open without a final judgement for five years during which Maati Monjib was summoned more than 20 times and the trial automatically adjourned over the years. It was not until Maati was arrested and held in pre-trial detention for the 2020 case, that a final judgement on the 2015 case was posted on the court’s website in January 2021. There was no notification to his legal team of any hearing sessions to accord Maati Monjib the right to defence in line with fair trial standards.

I therefore ask you to immediately and unconditionally release Maati Monjib, as he is a prisoner of conscience solely detained for peacefully exercising his rights to freedom of expression and association. I urge you to drop all charges against him. Pending that, I urge you to provide him with adequate health care necessary to ensure his heart condition is properly monitored and treated. I also urge you to explicitly recognize the legitimacy of human rights defenders and publicly support their work, acknowledging their contribution to the advancement of human rights and to end the criminalization of their receipt of foreign funds to pursue their human rights work.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む