最新情報:
国名:
エジプト
対象者:
ハニン・ホサムとマワダ・エル・アダハム(女性)
期限:
2021年9月30日
配信日:
2021年7月22日
UA No:
078/2021

エジプト人インフルエンサーのハニン・ホサムさん(22歳)とマワダ・エル・アダハムさん(20歳)は6月20日、わいせつとされる内容の投稿や人身売買などの罪で、カイロの刑事裁判所で長期の実刑判決を言い渡された。2人は、SNSでダンスや服装を披露したりコメントを投稿したりして、注目を集めようとしたことが処罰の対象になったとみられる。アムネスティは、当局に直ちに2人を釈放するよう求める。

ハニンさんは昨年4月、マワダさんはその翌月、「わいせつな投稿」を理由に逮捕された。2人は当初、それぞれ2年の実刑と罰金刑を言い渡されたが、二審で、ハニンさんは証拠不十分で無実に、マワダさんは実刑から罰金刑に減軽された。

しかし、検察は2人に対し、人身売買などの容疑で新たに起訴した。6月22日、ハニンさんは10年の刑、マワダさんは、6年を言い渡され、控訴した。
エジプトでは、ソーシャルメディアへの投稿内容に問題があるとして起訴された人たちは、数万から数百万人のフォロワーを持つ。彼女たちの投稿に激怒した、主に男性コンテンツ・クリエイターたちの申し立てを受けて捜査当局が動き、女性10人が逮捕された。10人中9人の女性が、2年から6年の実刑に加え、多額の罰金刑の判決を受けてきた。

アクションしてください。

当局に以下の要請を盛り込んだ要請文を郵便、メール、ツイッターで、できるだけ早く送ってください。ツイッターでは、最後の段落をご利用ください。

• モラルと良識を持ち出して、女性2人を処罰するのは不当であり、有罪を取り消し釈放する。
  • 個人の表現の自由を保護し、ソーシャルメディアのインフルエンサーの取り締まりをやめる。

要請文

Abdel Fattah al-Sisi
Office of the President
Al Ittihadia Palace
Cairo, Arab Republic of Egypt
Fax +202 2391 1441
Email: p.spokesman@op.gov.eg
Twitter: @AlsisiOfficial

Your Excellency,

Social media influencers 22-year-old Hanin Hossam and 20-year-old Mawada el-Adham were convicted and sentenced to lengthy prison terms and fines by Cairo’s Criminal Court on 20 June for inciting young women to broadcast "indecent" content on social media to earn money, commercial exploitation, human trafficking and other offences. Amnesty International believes that they are being punished for the way they dance, talk, dress and attempt to “influence” the public online, amid the authorities’ crackdown on women’s freedom of expression and attempts to police women’s conduct online.

The human trafficking charge relates to videos the women had posted online. In the Instagram video that led to her conviction, Hanin Hossam, who has over one million followers on TikTok, encouraged women over the age of 18 to post videos of themselves on the application ‘Likee’ that is monetized based on the number of viewers. Mawada el-Adham, who has over three million followers on TikTok, was convicted based on TikTok videos showing her dancing with a six-year old girl and jokingly asking her if she was dating. In court, the girl’s parents raised the issue of their consent to post the videos online. Amnesty International reviewed the videos and found no credible evidence linking the two women to acts that would amount to trafficking in persons as defined by the Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons.

During the issuing of the verdict, the presiding judge openly expressed bias and hostility against the women, accusing them of tarnishing the nation's morals and warning against using social media tools to undermine Egypt’s values and morals. To date, the women’s lawyers have not received a written reasoned judgment. Hanin Hossam, who was sentenced to 10 years’ imprisonment in her absence, was rearrested on 22 June and is now awaiting retrial. Mawada el-Adham has appealed her six-year prison sentence. They are both being held in al-Qanater Prison for women.

I urge you to quash Hanin Hossam and Mawada el-Adham’s sentences and release them immediately as they are being punished for their conduct online in the name of “morality” and “decency”, protect their rights to privacy, freedom of expression, non-discrimination and bodily autonomy, and put an end to the wider crackdown on women social media influencers in Egypt.

Yours sincerely,

↑ここにあなたの名前とアドレスを記入

英語でUAを読む